Herkese merhaba. Merakla beklediğiniz, Türkçe – İngilizce Karşılıklı Hikayeler kitabım çıktı! Uzunca bir süredir üzerinde çalıştığım bu set, toplam on kitaptan oluşuyor. Çeviriyle Öğren 1 ve 2 kitaplarına benzer şekilde, sol tarafta metinlerin Türkçeleri, sağ tarafta ise İngilizce karşılıkları bulunuyor. Çeviriyle Öğren serisinden farklı olarak ise, okuduğunuz cümlenin çevirisini doğrudan karşı sayfasında buluyorsunuz ve sayfa çevirmenize gerek kalmıyor.
Sette yer alan kitaplar, çoğumuzun bildiği klasik romanların basitleştirilerek hikayeye dönüştürülmüş halleri. Ben bunu yaparken orijinal romanlar da dahil olmak üzere, farklı kaynaklardan faydalandım ve hikayeleri yeniden yorumlayarak Türkçeye çevirdim. Hikaye seçimlerini yaparken de okuması keyifli olan, pozitif kitapları seçmeye özen gösterdim.
Hatırlarsanız, yakın bir zamana kadar bunun benzeri olan bir seti kendi sitemden satıyordum. E peki neden halihazırda böyle bir set varken ben oturup, baştan yazdım? Biraz buna bakalım:
Birincisi, o setteki kitaplar seviyesiz kitaplardı. Şey, yani zorluk düzeylerine göre seviyelendirilmemişlerdi. On kitap alıyordunuz ancak hangisinden başlamanız gerektiğini bilmiyordunuz. Sizi bu belirsizlikten kurtarmak için beş farklı seviyede giden on kitap hazırladım. Hatta bununla da yetinmedim, kalınlıklarını dahi buna göre belirledim. Yani düzeyiniz ilerledikçe daha kalın kitaplar okumaya başlıyorsunuz. Hatta öyle ki, setin son kitabı olan Little Women tam 128 sayfadan oluşuyor ve neredeyse küçük bir roman kalınlığında.
İkinci fark ise, bu setteki tüm kitapların dinleme dosyalarının bulunuyor olması. Ünite başlarında yer alan karekodlar ile dinleme dosyalarına kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Bu dosyalar da öyle bir programa ya da herhangi bir native speaker’a okutturulmadı. Porto Rico’da yaşayan ve bir seslendirme sanatçısı olan Dalan Decker, bu hikayeleri adeta bir radyo tiyatrosuna dönüştürdü. El yapımı mikrofonlar ve Hollywood usulü pahalı yazılımlar kullanan Dalan’ı phrasal verbs videolarımdan da hatırlayacaksınız.
Bu kitapları hazırlarken İngilizce öğrenen kişilerin gözüyle baktığım için, başlangıç seviyesindeki kitapların da özellikle yavaş bir tempoda seslendirilmesini sağladım. Elbette bu tempoyu çok yavaş buluyorsanız hızlandırmak sizin elinizde.
Bu setin, toplam sayfa sayısının çok daha fazla olması, Türkçe ve İngilizce paragrafların hizalı gidiyor olması ve çeviri hatası barındırmaması gibi başka avantajları da var. İngilizce metinler benden sonra bir de anadili İngilizce olan Dalan’ın gözünden geçtiği için çifte kontrol yapmış olduk.
Bu kitap setinden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için, “kolaydan zora” doğru giden şu sıralamayı izlemeniz uygun olacaktır: Birinci adımda İngilizce kısımları cümle bazında okuyup, ardından o cümleyi zihninizde veya yazılı olarak, ayrı bir defterde Türkçeye çevirin. Bu çevirileri yaparken bilmediğiniz kelimeler için sözlük kullanmaktan da çekinmeyin.
İkinci adımda İngilizce metinleri dinleyin. Ancak bunu yaparken öncelikle kitabınız kapalı olsun ve cümle cümle giderek kontrolünü yapın. Duyarak anladığınız cümlelerin, orijinal metinle ne derecede örtüştüğüne bakın. Yanlış anladığınız veya anlamadığınız cümleler için dinleme dosyasını geri alın ve o cümleyi tekrar dinleyin. Bu sayede güzel bir listening egzersizi yapmış olacaksınız ve metni daha iyi tanımaya başlayacaksınız.
Üçüncü adımda, bu sefer Türkçe kısımları okuyarak İngilizceye çevirin. Elbette bu aşama çok daha zorlayıcı olacaktır, ancak esas gelişiminizi bu aşamada kaydedeceksiniz. Yapacağınız çeviriler kitaptakilerden farklı olabilir, endişe etmeyin. Bir cümleyi kurmanın birden fazla yolu olabileceği için, kitaptaki ile örtüşmeyen her çeviriyi hatalı olarak düşünmemek lazım.
Bu süreçte kafanıza takılanları Facebook’taki İngilizce Konu Anlatımı – Tartışma Grubuma sorabilir ve çevirilerinizin sağlamasını yaptırabilirsiniz. Grupta cevap vermekten keyif alan çok fazla kullanıcı var ve sorduğunuz bir soruya dakikalar içerisinde cevap alabiliyorsunuz.
On kitaptan oluşan ve İngilizce okuma, yazma ve dinleme becerilerinizi aynı anda geliştirecek olan bu setin, İngilizce öğrenen herkesin kitaplığında bulunmasını öneriyor ve bol İngilizceli günler diliyorum
Hoşçakalın