Pek çok kişinin sabırsızlıkla beklediği ve iki yıllık bir hazırlık sürecinin ürünü olan phrasal verbs kitabım çıktı! Kitabın tam adı Phrasal Verbs with Pictures. İçinde “pictures” kelimesinin geçmesinden de anlayacağınız gibi, bu kitap deyimsel fiilleri, her biri iki karelik resimlerle anlatıyor ve bu sayede, YDS, LYS, TOEFL, IELTS gibi sınavların ve günlük konuşmaların kadrolu elemanı olan phrasal verbleri öğrenmek çok keyifli bir hale geliyor.
Karikatür kıvamındaki bu resimlerde, bazen insan, bazen hayvan, bazen de eşya şeklinde karşımıza çıkabilen karakterlerimiz, kurdukları cümlelerde deyimsel fiilleri kullanıyor. Bu sayede anlatılan bir deyimsel fiilin ne tür bir bağlamda kullanıldığını görmekle kalmıyor, aynı zamanda bunu bir resimle beynimizin sağ lobuna da kodlamış oluyoruz. Dolayısıyla ileride bir phrasal verbü hatırlamakta güçlük çektiğimiz anda onun kitaptaki resmi yardımımıza koşuyor ve hatırlamamızda yardımcı oluyor.
Daha önceki videolarımda bahsettiğim resimli phrasal verbs kitabında da bunun bir benzerini görmüştük ancak o kitaptaki karakterler konuşmuyordu ve dolayısıyla çizimlerle deyimleri eşleştirmek bazı durumlarda zor olabiliyordu. Bu kitabın diğer bir üstün tarafı ise sadece yüz adet phrasal verb ile sınırlı kalmayıp, 228 tane deyimsel fiili içeriyor olması. Peki neden 250 gibi bir tam sayı değil de 228? Bunun sebebi, kitaba dahil ettiğim phrasal verbleri büyük bir özenle seçmiş olmam, çünkü normalde sayıları üç bine varan bu phrasal verblerin büyük bir kısmı aslında günlük hayatta kullanılmıyor ve bilgi kirliliği yaratıyor. Seçtiğim phrasal verblerin ise yine günümüz İngilizcesinde kullanılmayan yan anlamları çıkartılmış durumda. Bunlara ek olarak da anlamı, içinde geçen kelimelerden zaten tahmin edilebilecek olan deyimsel fiilleri de kitaba almadım. Sonuç olarak ortaya çıkan bu kitap, rafine edilmiş bir bilgiyi en kolay yoldan sunmayı amaçlıyor.
Toplam 192 sayfalık bu kitapta, her biri altı adet deyimsel fiil içeren 38 ünite mevcut. Ünite sonlarında ise farklı alıştırma türlerini içeren egzersiz üniteleri var. İlk olarak, en kolay alıştırma türü olan çoktan seçmeliyle ısınma turu yaptıktan sonra, boşluk doldurma sorularıyla devam ediyoruz. Sonrasında bir kademe daha zorlaşıyor ve deyimsel fiillerin yerini tutabilecek, eş anlamı bir kelime grubu yazmamız isteniyor. Daha sonraki alıştırma türü ise, bizi biraz daha zorlayacak olan ve Çeviriyle Öğren kitabımdan da aşina olduğunuz İngilizceye çeviri kısmı. Zaten İngilizceye çevirmemiz beklenen bu kısmın haricinde kitapta tek bir Türkçe kelime dahi geçmiyor ve bu yönüyle de eğitim dili İngilizce olan kurumlar için son derece uygun. Tabi bu fikir bazılarınızın hoşuna gitmeyebilir düşüncesiyle ben yine de kitabın arka kapağının iç kısmına özel bir bölüm yaptırdım ve bu bölümde bulunan çıkartılabilir kitapçıkta hem cevap anahtarı hem de tüm diyalogların ve deyimsel fiillerin Türkçe anlamları bulunuyor. En son alıştırma türümüz ise, phrasal verblerle cümle üretme kısmı. Her şeyi sıfırdan sizin üretmeniz gereken bu bölümü, kitabı yazarken çektiklerimi anlamanız için… değil, bir şeyi öğrenmenin en güzel yolu onu “kullanmak” olduğu için koydum.
“Peki kurduğumuz cümlelerin doğru olup olmadığını nasıl anlayacağız?” diye sorabilirsiniz… Bunu şöyle anlayacağız; halihazırda üç binin üstünde kullanıcısı olan, forum kıvamında bir Facebook tartışma grubum var. Bana özelden gelen soruları yanıtlamaya fırsat bulamıyorum ancak bu gruptaki sorulara sık sık bakıyorum. Bazen ben yanıtlıyorum bazen de grupta cevap yazmaya istekli olan üyeler cevaplandırıyor. Hatta öyle ki, yazdığınız bir soruya dakikalar içerisinde cevap alabiliyorsunuz. Bu gruba üye olmak için boy ve kilo şartı aranmıyor; fake de olsa bir Facebook hesabınızın olması yeterli. Grubun linki burada.
Kitaptaki egzersizler bunlarla da sınırlı kalmıyor ve her beş üniteden sonra, öğrendiklerimizi pekiştirmemizi ve unutmamamızı sağlayan, yirmişer soruluk iki adet revizyon testi yer alıyor. Kitabın en sonunda ise kitapta geçen bütün phrasal verbleri içeren yüz soruluk bir test mevcut.
Çizimlerdeki tüm senaryoları ben yazdım ve her birine soğuk da olsa birer espri eklemeye çalıştım. Kitapta 456 adet özel çizim bulunduğu için resimlemeler konusunda üç kişilik bir çizer kadrosuyla çalıştım. Ayşegül Hiçkorkmaz ve Cem Şeker’e ek olarak, resimlemelerin büyük çoğunluğunu ünlü karikatürist Alper Ocak yaptı. Kitabın ve kapağının sempatik tasarımı ise yine bana ait.
Öte yandan, resimlerde geçen tüm diyalogların ve egzersiz üniteleri için hazırladığım cümlelerin, anadili İngilizce olan birisi tarafından da incelenip onaylanması çok faydalı olacaktı. Bu amaçla da Listening & Speaking videolarımdan tanıdığınız Soren Madsen ile çalıştım. Yabancıyla konuşturan uygulamaları tanıttığım ilk videomda paylaştığım referans kodumla Cambly’ye üye olup bana kazandırdığınız sınırsız dakikaların büyük bir kısmını Soren ile yaptığım bu geceli gündüzlü görüşmelerde kullandım. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Peki bir YouTuber olan Özer Kiraz’ın hazırladığı bir kitap sadece bir kitaptan ibaret olabilir miydi? Elbette olamazdı, çünkü bunların bir şekilde videolarının da olması gerekirdi. İşte bir de bunun için kolları sıvadım ve 2019 yılı boyunca yayınlanacak olan, 38 üniteye ait 38 adet video hazırlama işine giriştim. Kitabın demosu niteliğinde olacak bu videolarda bulacağımız en önemli şey, hepinizin çok sevdiğini tahmin ettiğim film alıntıları kısmı olacak. O ünitede geçen her bir deyimsel fiili, her bir yan anlamıyla beraber film alıntılarında görebileceğiz. Ünite videolarına hem bu kanaldan hem de sayfa altlarında yer alan kare kodlar üzerinden ulaşmak da mümkün olacak.
İki yıllık titiz bir çalışmanın sonucunda, İngilizceyle ilgilenen her seviyeden kişinin kitaplığında bulunması gereken ve Türkiye’nin yanı sıra, dünyada da bir ilk olan bir kitap ortaya çıktı. Hem günlük konuşmalarda hem de sınavlarda fayda sağlayacak bu kitabı indirimli olarak satın alabilmeniz için bir hafta süreyle geçerli olup, sonrasında kendini imha edecek, indirimli bir satın alma linki hazırladım. Bu linke bu videonun açıklamalar kısmından ulaşabilirsiniz. Sonrasında ise kitabı edinmek için www.turengkitap.com sitemi kullanabilirsiniz.
Türkiye’deki büyük bir boşluğu dolduracağına inandığım Phrasal Verbs with Pictures kitabımın herkese yararlı olmasını diliyorum.